Recept: Italiaanse koekjes ‘Occhi di bue’

Als ik ergens gek op ben, zijn het wel Italiaans koekjes. Het gangpad vol met biscotti in een Italiaanse supermarkt is bij mij favoriet – en die met pasta natuurlijk. Vooral de koekjes in zakken van Mulino Bianco zijn erg lekker, helaas zijn die hier niet te krijgen. Dus dan zit er maar een ding op, zelf Italiaanse koekjes bakken. Echter als je gaat zoeken op recepten voor Italiaanse koekjes, dan kom je vaak alleen maar Amaretti en Cantuccini tegen, en laat dat nou net de twee soorten zijn waar ik niet zo dol op ben. De oplossing? In het Italiaans zoeken en vervolgens Google Translate er op los laten. Zo vond ik een recept voor een typisch Italiaans koekje dat de naam Occhi di bue draagt. Inmiddels heb ik deze biscotti al een aantal keer gebakken en ze geven me echt dat Italiaanse gevoel. Dit is hoe je ze maakt:

Wat heb je nodig?

200 gram bloem
100 gram koude boter
80 gram poedersuiker (+ extra om te bestuiven)
2 eidooiers
2 theelepels vanille aroma
snufje zout
Nutella
Ronde uitsteker (een met een diameter van ongeveer 6 cm en nog een kleinere)

Snijd je koude boter – niet van te voren uit de koelkast halen dus – in blokjes en doe dit samen met de bloem in een kom. Mix dit door elkaar op lage snelheid. Scheid vervolgens twee eieren en voeg de eidooiers samen met de poedersuiker, vanille aroma en het zout toe. Mix dit tot het op een deeg begint te lijken. Kneed dit vervolgens goed door elkaar tot je een mooie bal gevormd hebt.

En nu moet je deeg goed rusten. Wikkel het in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast – maar het liefst nog wat langer. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Als je je deeg vervolgens uit de koelkast haalt, zul je het nog een keer door moeten kneden voordat je er iets mee kunt. Rol het uit met een deegroller, houd een dikte van ongeveer 5mm aan, en steek hier 24 schijven uit. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. De helft laat je zoals ze zijn, uit de andere helft steek je met een kleinere uitsteker nog een rondje uit het midden. Zodat je uiteindelijk 12 koekjes hebt. Doe je koekjes in de oven en laat ze ongeveer 12 minuten bakken totdat ze lichtbruin beginnen te kleuren. Haal ze uit de oven en laat ze goed afkoelen.

Als je biscotti zijn afgekoeld, kun je ze ‘in mekaar gaan zetten’. De koekjes met een gat in het midden – de bovenkantjes dus – bestuif je met poedersuiker. De onderkantjes smeer je in met nutella, waarna je ze op elkaar kunt plakken. Je kunt ook iets anders gebruiken, zoals jam, maar dan worden de koekjes wel wat sneller zacht, dus ik gebruik persoonlijk liever nutella.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?