Recept: Herfstige zandkoekjes

Koekjes bakken, ik ben er dol op. Het is simpel, duurt niet al te lang en het resultaat is altijd lekker. Nu het herfst is, wilde ik koekjes maken die net wat meer herfstig zijn. Hoe doe je dat? Simpel, kruiden! Ik word hier zo blij van, het uitrollen en uitsteken van koekjes heeft op de een of andere manier ook iets nostalgisch.

Wat heb je nodig?

185 gram boter
250 gram bloem
125 gram witte basterdsuiker
1 ei
snufje zout
1 theelepel vanille extract
1 zakje vanille suiker
1 theelepel speculaaskruiden
kaneel naar smaak

Zorg voordat je begint dat je boter op kamertemperatuur is. Het beste is om je boter de avond van te voren al uit de koelkast te halen. Ook je ei moet op kamertemperatuur zijn! Verwarm je oven voor op 175 graden en bekleed alvast 2 bakplaten met bakpapier.

Dit recept is eigenlijk mega simpel. Doe de boter, bloem, basterdsuiker, zout, vanille extract, vanille suiker, speculaaskruiden en kaneel in een kom en meng dit kort door elkaar. Dit kun je met je handen doen, maar ook met een elektrische mixer of – zoals ik heb gedaan – een keukenmachine. Doe vervolgens het vooraf losgeklopte ei erbij en mix het goed door tot het kruimelig wordt. Als je keukenmachine of je mixer het zwaar begint te hebben, is het tijd om het deeg te gaan kneden. Kneed dit goed en maak er dan een bal van. Laat je deegbal minimaal een uur rusten in de koelkast.

Na een uur kun je je deeg gaan uitrollen. Bestuif je werkblad eerst met bloem, kneed je deeg nog even door om het weer soepel te maken en rol het dan uit. Houd ongeveer een dikte van een halve centimeter aan. Steek dan je koekjes uit met een vormpje – met de meeste vormpjes haal je iets meer dan 40 koekjes uit dit recept – en leg ze op de bakplaat. Je kunt ze eventueel nog bestrijken met ei, maar mijn voorkeur heeft dat niet. Bak je koekjes in ongeveer 15-17 minuten. Zelf doe ik dit het liefst 1 bakplaat per keer. Na het bakken, haal je je koekjes uit de oven en laat je ze kort afkoelen op de plaat. Leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen.

Buiten het feit dat je na afkoelen heerlijke koekjes kunt eten, ruikt het huis na het bakken natuurlijk onwijs lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?