Recept: Herfstcake met kaneel & speculaaskruiden

Zondag, de perfecte dag om de keuken in te duiken en wat lekkers te bakken. Zeker nu de herfst aangebroken is. Vorige week zondag deed ik precies dat. Ik had zin in een simpele cake, maar dan net even anders. Ik ben persoonlijk dol op kaneel en ook op speculaas dus ik dacht laat ik dat eens toevoegen. Het resultaat? Een super lekkere herfstige cake! En dit is hoe je ‘m maakt:

Wat heb je nodig?

200 gram kristalsuiker
50 gram kaneelsuiker
250 gram boter
1 theelepel vanille extract
1 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel kaneel
1/4e theelepel zout
5 eieren
250 gram bloem
2 theelepels bakpoeder

Dit recept is voor een cakevorm van 30 centimeter. Vet die eerst goed in en bekleed de vorm met bakpapier – geloof me, dat laatste maakt het echt véél makkelijker om de cake er uit te krijgen. Verwarm je oven voor op 160 graden.

Voor je begint, is het heel belangrijk dat zowel je boter als de eieren op kamertemperatuur zijn. Mocht je nou je boter niet op tijd uit de koelkast hebben gehaald dan kun je altijd nog het volgende trucje gebruiken; doe de boter 10 seconden op de laagste stand in de magnetron en herhaal dit steeds tot je je vinger in de boter kunt duwen. Let op! Doe dit echt maar 10 seconden per keer want het kan ineens hard gaan en dan gaat je boter smelten.

Tijd om écht te beginnen! Doe de suiker, boter, het zout en het vanille extract in een kom en mix dit goed door totdat het romig is. Dit kan best even duren. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Om ervoor te zorgen dat het ei beter opgenomen wordt, klop ik ze eerst al even los in een schaaltje. Mocht je beslag alsnog in de schift gaan, voeg dan na ieder ei al wat bloem toe. Als de eieren goed opgenomen zijn, kun je stoppen met mixen. Doe de bloem, bakpoeder, kaneel en de speculaaskruiden erbij en spatel dit er voorzichtig doorheen. Niet meer de mixer gebruiken dus! Schep nu je beslag in de vorm, als je wilt kun je nog een beetje kaneelsuiker eroverheen strooien. Zet je cake in het midden van de oven en laat deze 60 tot 75 minuten bakken. Check met een satéprikker of de cake gaar is, als de satéprikker er schoon uitkomt, is ie goed. Laat de cake kort afkoelen in de vorm, til hem er daarna uit en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?